Ads Top

Haal de zon in huis

Leven van de zon en de wind. Als het aan fabrikant Tesla ligt, blijft dat geen toekomstmuziek. Een thuisaccu moet huishoudens minder afhankelijk maken van het elektriciteitsnet. Wordt energie straks gratis?

Zonnepanelen op het dak, een thuisaccu aan de muur. Tesla, fabrikant van elektrische auto’s, heeft de Powerwall ontwikkeld. Met deze grote batterij kunnen consumenten zonne-energie opslaan voor later gebruik. De thuisaccu wordt eerst in Amerika geïntroduceerd. Andere landen volgen. Topman Elon Musk van Tesla ziet ook mogelijkheden voor ontwikkelingslanden waar mensen slecht toegang hebben tot betrouwbare netwerken of waar helemaal geen elektriciteitsnetten zijn.
.
“Opslagtechnologie is cruciaal voor de toekomst van hernieuwbare energie”, zegt Gerben Hieminga van het ING Economisch Bureau. “Oplossingen als de thuisaccu zijn de eerste stappen in die richting. Het helpt om je energieverbruik door de dag te spreiden. Zonnepanelen hebben de hoogste energieopbrengst om 12 uur overdag, maar dan zijn de meeste mensen niet thuis.”

De thuisaccu is een interessante ontwikkeling, reageert Ingrid Aaldijk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “Zeker gezien de veranderingen rond de salderingsregeling. Nu krijgt een eigenaar van zonnepanelen nog 23 eurocent per kWh voor energie die hij teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dat is hetzelfde als wat je ervoor betaalt. Maar vanaf 2020 gaat die vergoeding waarschijnlijk omlaag. Daarmee wordt het rendement op zonnepanelen iets onzekerder.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.