Ads Top

Bezorgde Euregio eist opheldering van Merkel over Doel en Tihange

Bezorgde burgers uit de omgeving van de Belgische kerncentrales Doel en Tihange hebben in een brief aan Bondskanselier Merkel en Minister Schulze van milieu om opheldering gevraagd inzake de scheurtjesreactoren Doel3 en Tihange2. Tot aan de zomer van 2018 bestempelde de Duitse regering deze kernreactoren als de gevaarlijkste van Europa en eiste ze onmiddellijke stillegging. Na advies van de Duitse toezichthouder op de nucleaire veiligheid, de RSK, trok de Duitse regering de eis tot sluiting in. Nu blijkt dat het advies, waarop de Duitse regering haar verzoek tot stillegging introk, verkeerd geïnterpreteerd is.

Het hoofd van de Duitse nucleaire waakhond bekritiseerde onlangs de beslissing van de Duitse regering in een televisie-interview. Kim van Sparrentak, campaigner Doel en Tihange bij WISE Nederland: “Het getouwtrek en de onzorgvuldige informatievoorziening rondom de problemen in Doel en Tihange zorgen voor veel bezorgdheid in de omgeving van de kerncentrales. Burgers verdienen duidelijkheid over hun veiligheid. Dit gaat enkel om de belangen van de grote energie-industrie. Meerdere onderzoeken tonen aan dat de scheurtjesreactoren morgen al met pensioen kunnen.”

In 2012 werden in de kernreactoren Tihange2 en Doel3 scheurtjes ontdekt in de reactorvaten. Ondanks goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond, het FANC, om de kernreactoren weer in bedrijf te laten gaan zijn veel experts niet overtuigd dat het veilig genoeg is om ze te laten draaien. Ook Duitsland was niet overtuigd en eiste dat de reactoren gesloten zouden worden totdat alle onzekerheden over de veiligheid waren uitgezocht. Na contact tussen de Duitse nucleaire waakhond RSK en het FANC publiceerde de Duitse regering een nieuw RSK-advies en schortte het verzoek van stillegging op.

De voorzitter van de Reaktor-Sicherheits-Kommission (RSK) Rudolf Wieland, sprak zich onlangs op de Duitse televisie uit over deze beslissing van de Duitse regering. "We hebben een paper afgegeven dat duidelijk alleen een technische beoordeling maakt. Als iemand hieruit iets interpreteert, dan is het de verantwoordelijkheid van degene die het interpreteert, niet van mij.” De verslaggever vroeg hierop: "U hebt geen veiligheid afgeleid uit uw paper?" Waarop Wieland bevestigt:" Nee, dat zullen we ook niet doen." De actiegroepen en NGO’s uit de EUREGIO willen duidelijkheid van de Duitse regering. “Het gaat om de veiligheid van heel veel mensen. Het zou Merkel en Schulze sieren als ze naar hun nucleaire experts luisteren en de Belgische regering op hun verantwoordelijkheid aanspreekt.” Aldus van Sparrentak.

Een kernreactor met scheurtjes in het reactorvat in je achtertuin. Dit is de realiteit voor meer dan 15 miljoen mensen in Zuid Nederland, België en West Duitsland. De onzekerheid over de veiligheid van deze scheurtjesreactoren bracht in 2017 50.000 mensen op de been voor een 90 kilometer lange mensenketting van Tihange tot Aken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.