Ads Top

Wind in de zeilen voor grootschalige recycling van windturbinebladen

Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn bij het recyclen van windturbinebladen op grote schaal, wordt er hard gewerkt om de verwerking van bladen aan het einde van hun levensduur te vergemakkelijken. Dit omvat investeringen in nieuwe faciliteiten en infrastructuur voor recycling, en het ontwikkelen van efficiënte logistieke en operationele processen. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Recent hebben met name Vestas en Siemens Gemesa grote stappen gemaakt. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Bedrijven in de windenergiesector investeren steeds meer in onderzoek naar geavanceerde recyclingtechnologieën die gericht zijn op het terugwinnen van waardevolle materialen uit de bladen voor hergebruik in nieuwe producten, zoals chemische recyclage, pyrolyse en mechanische recycling.

Ook wordt steeds vaker samengewerkt met partners uit verschillende sectoren, waaronder de chemische industrie, afvalverwerkers en recyclingbedrijven. Deze samenwerkingen helpen bij het delen van kennis, middelen en expertise om innovatieve recyclingtechnologieën te versnellen.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen bij bedrijven:

Vestas
Vestas is voorhoedespeler op het gebied van circulariteit, met name voor wat betreft de samenwerking met andere bedrijven in de windenergiesector. In 2021 kondigde het bedrijf het Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites (CETEC)-initiatief aan om de circulaire economie in de windindustrie gezamenlijk te bevorderen.

CETEC werd opgericht door een coalitie van leiders uit de industrie en de academische wereld, om circulariteit mogelijk te maken voor thermohardende composieten, het materiaal dat wordt gebruikt om windturbinebladen te maken voor commercialisering.

Als gevolg hiervan presenteerde Vestas vorig jaar een nieuwe oplossing die turbinebladen op basis van epoxy circulair maakt, zonder dat het ontwerp of de samenstelling van het bladmateriaal hoeft te worden gewijzigd. Door de combinatie van nieuw ontdekte chemische technologie kan de oplossing worden toegepast op messen die momenteel in gebruik zijn.

Het nieuw ontdekte chemische proces toont aan dat turbinebladen op basis van epoxy, of ze nu in bedrijf zijn of op de stortplaats liggen, kunnen worden omgezet in een bron van grondstof om mogelijk nieuwe turbinebladen te bouwen. Omdat het chemische proces afhankelijk is van algemeen beschikbare chemicaliën, is het zeer geschikt voor industrialisatie en kan het daarom snel worden opgeschaald.

Via een nieuw opgezette waardeketen zal Vestas zich nu richten op het opschalen van het nieuwe chemische demontageproces tot een commerciële oplossing voor alle bestaande en toekomstige turbinebladen op basis van epoxy.

Siemens Gamesa
In 2021 presenteerde Siemens Gamesa de RecycleBlade, een recyclebare oplossing voor offshore windturbinebladen gericht op het recyclen van glasvezel en andere materialen uit windturbinebladen. Het RecyclableBlade is zo ontworpen dat tot 95% van de grondstoffen kan worden gescheiden en hergebruikt voor gebruik in andere industriële toepassingen zoals de bouw, consumptiegoederen of de auto-industrie. In 2022 volgde de RecyclableBlade voor onhore windturbines. De techniek is inmiddels klaar voor commercieel gebruik, zowel offshore als onshore.

Op 20 maart kondigde het bedrijf aan een intentieverklaring te hebben ondertekend met partner Swancor Holding CO., LTD. De samenwerking versterkt Siemens Gamesa’s RecyclableBlade productiecapaciteit.  Vanaf 2026 zal de hars die Swancor aan Siemens Gamesa levert volledig recyclebaar zijn. Siemens Gamesa geeft aan door de RecyclableBlades en lopende samenwerkingsverbanden op schema te liggen om tegen 2040 volledig recyclebare turbines te maken.

Nordex
Ook  de Nordex group heeft stevige ambities. Het bedrijf maakte begin 2023 bekend te streven naar het leveren van volledig recyclebare windturbinebladen in 2032. Op dit moment is 85% – 95% van een Nordex windturbine al recyclebaar. Voor veel van de gebruikte materialen zijn er gevestigde recyclingprocessen voor milieuvriendelijke verwijdering – vooral voor staal en beton, die het grootste deel uitmaken van een windturbine in de toren en fundering.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.