Ads Top

EU dringt aan op eerlijke concurrentie met China

De Chinese president Xi Jinping was onlangs in Europa voor een 6-daags bezoek. Op de gespreksagenda stonden o.a. de recent aangekondigde EU-onderzoeken naar staatssubsidies aan Chinese windparken. Hoofd van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, heeft aangekondigd dat ze bij de Chinese president zou aandringen op concurrentie met China die eerlijk en niet verstoord is.

Op 9 april kondigde de EU aan onderzoek te gaan doen naar windparken in vijf EU lidstaten om te bepalen of er illegale subsidies zijn verleend aan Chinese producenten van windturbines. De Europese Commissie zal zich buigen over de voorwaarden voor de ontwikkeling van windparken in Spanje, Griekenland, Frankrijk, Roemenië en Bulgarije.

De Europese Commissie zegt over aanwijzingen te beschikken waaruit blijkt dat bepaalde windfabrikanten en andere bedrijven die actief zijn op de interne markt kunnen profiteren van buitenlandse subsidies die hen een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van hun concurrenten en kunnen leiden tot concurrentieverstoringen.

Chinese leveranciers profiteren van een bloeiende Europese markt, waar ontwikkelaars vorig jaar windturbines bestelden die ongeveer 100 gigawatt (GW) kunnen opwekken. Dit is ongeveer het equivalent van 100 Europese kerncentrales van gemiddelde grootte met twee reactoren, volgens onderzoeksbureau Wood Mackenzie. Ter vergelijking: de EU heeft een jaarlijks gemiddelde van 29 GW vastgesteld om haar klimaat- en energiedoelstellingen voor 2024 te halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.