Ads Top

Vattenfall introduceert vaste terugleverkosten

Vanaf 1 juli betalen klanten van Vattenfall met een variabel contract en zonnepanelen een vergoeding voor het terugleveren van elektriciteit, ook wel vaste terugleverkosten genoemd. Dat geldt ook voor klanten met een nieuw vast contract dat ingaat vanaf 1 juli.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal kWh-zonnestroom dat wordt teruggeleverd. Klanten die minder dan 500 kWh terugleveren gaan op dit moment geen vaste terugleverkosten betalen.

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens met zonnepanelen snel gegroeid. Dat is goed nieuws voor de energietransitie. Maar door de groei zijn de kosten verbonden aan het terugleveren van elektriciteit ook fors toegenomen. Deze kosten worden nu grotendeels betaald door klanten zonder zonnepanelen.

Voor de hoogte van de vaste terugleverkosten hanteert Vattenfall verschillende schalen. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit bepaalt de schaal en bij elke schaal hoort een bedrag. Hoe minder er jaarlijks wordt teruggeleverd door een klant, hoe lager de schaal. En hoe lager de schaal, hoe lager de vaste terugleverkosten. Klanten die minder dan 500 kWh terugleveren op hun jaar- of eindafrekening betalen op dit moment geen vaste terugleverkosten.
Meer zonnestroom zelf verbruiken

Om zo min mogelijk stroom terug te leveren, is het belangrijk zo veel mogelijk zonnestroom direct zelf thuis te verbruiken. Dat kan door slim gebruik te maken van apparaten op de momenten dat zonnepanelen veel stroom produceren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de vaatwasser, wasmachine of airconditioning als de zon volop schijnt. Klanten die een elektrische auto hebben, kunnen het best overdag laden. Maar ook een PV-boiler kan het eigen verbruik flink verhogen. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee. Door eigen opwek en vraag naar energie thuis af te stemmen help je overbelasting van het stroomnet te verminderen.
Zonnepanelen blijven interessante keuze

Klanten met een variabel contract ontvangen een persoonlijk bericht over de vaste terugleverkosten en wat dat betekent voor hun persoonlijk situatie. Bestaande klanten met een vast contract met ingangsdatum voor 1 juli 2024 betalen geen vaste terugleverkosten tijdens de looptijd van het contract. Op de pagina vattenfall.nl/terugleverkosten vinden klanten meer info over de vaste terugleverkosten en antwoord op veelgestelde vragen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.