Ads Top

Stedin gaat volle stroomnet Utrecht te lijf

Op 25 april heeft de provincie Utrecht, namens de Energy Board en samen met netbeheerders TenneT en Stedin, bekendgemaakt dat de op 18 oktober 2023 aangekondigde maatregelen als eerste concreet worden in Utrecht. Dit om de elektriciteitsvoorziening te borgen. Dat schrijft demissionair minister Jetten in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer. Het gaat om specifieke maatregelen, die op korte termijn worden ingezet in de provincie Utrecht omdat daar de vraag veel groter is dan de beschikbare netcapaciteit.

De provincie, de netbeheerders en de minister willen zoveel mogelijk voorkomen dat nieuwbouw en consumenten die hun huis willen verduurzamen of een laadpaal willen plaatsen op een wachtlijst komen te staan in de provincie Utrecht. Periodiek zal worden geëvalueerd of de maatregelen voldoende resultaat opleveren.

Als de maatregelen niet worden ingezet dan is in grote delen van de provincie Utrecht nieuwbouw niet meer mogelijk, vertraagt de energietransitie, wordt de betrouwbaarheid van de energievoorziening geraakt en ontstaan er onderbrekingen van de stroomvoorziening.

De Energy Board Utrecht organiseert in mei een bijeenkomst voor alle Colleges, Raden en Staten in de provincie Utrecht om een inhoudelijke verdieping van de maatregelen te geven en dat wat er van de gemeenten verwacht wordt. De aanpak ‘netbewuste stad’ van de gemeenten Utrecht en Amersfoort zijn een mooi voorbeeld hoe dit soort oplossingen in de praktijk gebracht kunnen worden. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.