Ads Top

Denemarken publiceert grootste offshore windtender ooit

Het Deense Energieagentschap heeft onlangs de aanbestedingskaders gepubliceerd voor in totaal 6 GW. Het gaat om 6 offshore windparken; de grootste offshore windaanbesteding in de Deense geschiedenis. Elke GW windcapaciteit kan groene stroom leveren aan 1 miljoen Deense- of Europese huishoudens. Nieuw is dat partijen de vrijheid hebben om meer dan 6 GW wind te produceren. Daarmee zou het opgesteld vermogen kunnen toenemen tot 10 GW of meer .

33 jaar nadat Denemarken 's werelds eerste offshore windpark in gebruik nam, zet het land een nieuwe grote stap. Op 21 april heeft het Deense Energieagentschap de tender gepubliceerd van mogelijk 6 nieuwe offshore windparken. De aanbestede windparken bevinden zich in de gebieden: Noordzee I, Kattegat, Kriegers Flak II en Hesselø.

De geproduceerde groene stroom zal niet alleen worden gebruikt voor Deens verbruik, maar ook ingezet worden voor export naar de buurlanden en voor de productie van groene waterstof. De Denen zien het als een stap op weg naar de titel ‘Europa’s groene power house’ door bij te dragen aan de groene transitie, onze gemeenschappelijke Europese veiligheid en de onafhankelijkheid van Russisch gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.