Ads Top

KPN gaat stroom afnemen van Eneco’s nieuw te bouwen zonnepark Kabeljauwbeek

KPN gaat stroom afnemen van Eneco’s nieuw te bouwen zonnepark Kabeljauwbeek in de Brabantse gemeente Woensdrecht. Dit zonnepark met circa 88.000 zonnepanelen gaat vanaf begin 2025 groene stroom leveren voor de vaste en mobiele netwerken van KPN. Hiervoor heeft KPN een overeenkomst van 15 jaar gesloten met Eneco.
 
Eneco is begin dit jaar in Woensdrecht van start gegaan met de bouw van zijn grootste zonnepark op land. Dit park wordt gebouwd onder de vijf windturbines van windpark Kabeljauwbeek en is naar verwachting begin 2025 volledig in gebruik. KPN gaat op jaarbasis ruim 47 GWh (gigawattuur) aan stroom afnemen. Daar komt in 2027 nog eens ruim 200 GWh (gigawattuur) aan stroom bij van het nieuwe windpark Ecowende dat ruim 50 km uit de Nederlandse kust wordt gebouwd ter hoogte van IJmuiden. Bovendien zijn de afgelopen jaren zonnepanelen geplaatst op 40 technische KPN-panden. Daarmee komt circa tweederde van de stroom die KPN vanaf 2027 verbruikt uit duurzame bronnen.
 
Op dit moment heeft KPN al verschillende groene stroom contracten met een korte termijn. Dit wordt de komende jaren verder uitgebouwd met lange termijn verbintenissen. Voor beide nieuwe contracten geldt dat Eneco de groene stroom ‘as nominated’ aan KPN levert. Dit betekent dat KPN de stroom van het zonnepark en windpark zo dicht mogelijk afneemt op de momenten dat de zon schijnt en het waait. Hierdoor kan KPN optimaal gebruik maken van de beschikbare groene stroom. Wanneer het hard waait is dat bijvoorbeeld via stroom uit wind, en wanneer er minder wind is, is er vaak meer zon. Bovendien zijn in de zomermaanden de meeste zonuren en in de winter juist de meeste winduren. 

Dit geldt overigens ook voor dag en nacht, overdag schijnt de zon en 's nachts waait het harder. Door beide energiebronnen te combineren zorgt KPN ervoor dat opwek en afname van stroom zoveel mogelijk gelijklopen en steeds minder vaak andere energiebronnen nodig zijn om tijdelijk in de energiebehoefte te voorzien. Zo draagt KPN bij aan de verduurzaming van de stroomproductie in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.