Ads Top

Ymere op ramkoers met Vattenfall over kosten stadsverwarming

Woningbouwcorporatie Ymere ligt op ramkoers met Vattenfall over wat het noemt onacceptabele stijging van de kosten voor stadsverwarming.

Vrijdag 8 maart was er in het gemeentehuis van Amsterdam overleg tussen Vattenfall, de gemeente en de woningbouwcorporatie Ymere om te proberen de problemen op te lossen.

De kosten voor stadsverwarming zijn in vrijwel het gehele land flink hoger geworden. Zo erg zelfs dat veel mensen hun verwarming niet meer aan durven zetten, bleek zaterdag bij het tv programma Kassa. De stijging bij energiebedrijf Vattenfall is maar liefst 32 procent.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt elk jaar het maximumtarief dat de leveranciers mogen vragen. Veel leveranciers blijken nu precies op dit maximum te zitten.

Vattenfall heeft vastgelegd dat woningcorporaties hun huurders na overstap jaarlijks compenseren met een bedrag dat net zo hoog is als de kosten voor onderhoud en vervanging van een gasketel in dat jaar. Deze kosten zijn in 2024 vastgesteld op 470 euro per aansluiting. Via deze compensatieafspraak konden woningcorporaties garanderen dat stadswarmte voor hun huurders niet meer zou kosten dan aardgas. Of alle corporaties daadwerkelijk hun huurders dit jaar 470 euro kunnen geven, is de vraag. 

Door de energiecrisis, inflatie en sterk gestegen aannemerskosten staan de gemaakte afspraken over betaalbaarheid nu onder druk, erkent Vattenfall. En niemand kan garanties geven over de verdere ontwikkeling van energietarieven. 'Gezien de huidige stijging en deze verwachting is het zaak nu te komen tot nieuwe afspraken over hoe we de rekening betaalbaar houden voor sociale huurders met een smallere beurs die overstappen op stadswarmte, voor nu en in de toekomst. Vanzelfsprekend mag iedereen van warmtebedrijven verwachten dat wij er alles aan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hier zet Vattenfall op in.'

De bewoners in Amsterdam-Noord hebben vanaf het begin gewaarschuwd voor het gevaar van stadswarmte. Doordat er slechts één leverancier is, ligt het gevaar van een monopolie op de loer. De bewoners wilden harde afspraken, zodat de kosten niet hoger zouden worden dan in een vergelijkbaar huis dat door gas verwarmd zou worden. Deze zorgen lijken nu bewaarheid te worden.

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Op dit moment zijn er 500.000 woningen die verwarmd worden door stadswarmte. Dat moeten er 2,5 miljoen worden. Prijsstijgingen als deze helpen niet om de bewoners over de streep te trekken en om mee te werken aan een warmtenetproject.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.