Ads Top

Vlaamse gezinnen gebruiken elektriciteitsnet 8,3 procent efficiënter dan een jaar geleden

Vlaamse gezinnen zijn in 2023 wel degelijk aan de slag gegaan met het verlagen van de verbruikspieken van hun elektriciteitsverbruik. Dat leidt netbeheerder Fluvius af uit een analyse van de anonieme digitale meterdata bij drie grote gebruikersgroepen, waarbij gezinnen werden geselecteerd die zowel in 2022 als 2023 over een digitale meter beschikten, en bij wie het elektriciteitsverbruik in kWh per jaar niet grondig wijzigde.

Vooral gezinnen met een groot verbruik wijzigen sterk hun gedrag: zij realiseerden een hogere netefficiëntie van gemiddeld 13,6 procent. Over alle gezinsgroepen heen werd het Vlaamse distributienet voor elektriciteit in 2023 8,3 procent efficiënter gebruikt dan een jaar eerder.

In een samenleving waarin elektrische wagens, warmtepompen, batterijen en zonnepanelen een steeds grotere rol spelen, neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Om dat net zo efficiënt mogelijk te blijven gebruiken – en daardoor in de verdere toekomst investeringen in extra kabels en cabines onder controle te houden – is het gespreid gebruiken van dat elektriciteitsnet een belangrijke factor, zeker voor grootverbruikers.

Fluvius heeft op basis van anonieme meterdata uit de digitale elektriciteitsmeters, een eerste analyse gemaakt van hoe de verbruikspieken bij Vlaamse gezinnen in 2023 zijn geëvolueerd, in vergelijking met een jaar eerder. Zo daalde de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen van gemiddeld 4,26 kW naar 4,23 kW.

De resultaten van de analyse tonen ook een duidelijk verschil qua verbruikspieken in 2022 en 2023 bij verschillende klantengroepen.

De lagere piek bezorgt de klant op jaarbasis een besparing op het nettarief van ongeveer 5 tot 10 euro.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.