Ads Top

Negentig procent energieleveranciers doen vorm van uitsluiting bij klanten met zonnepanelen

Consumenten met zonnepanelen op hun dak staan voor een groeiende uitdaging. Zij kregen te maken met een nieuw begrip: vaste terugleveringskosten. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat leveranciers ook andere vormen van benadeling in kosten toepassen. Soms worden klanten met zonnepanelen zelfs helemaal uitgesloten voor energie aanbiedingen.

De oorzaak van dit dilemma ligt in de groeiende kosten die energieleveranciers ervaren wanneer klanten meer stroom opwekken dan ze daadwerkelijk verbruiken. Dit fenomeen wordt in feite gevoed door het succes van zonnepanelen, waarbij op zonnige dagen vaak meer stroom wordt geproduceerd dan nodig is. Als gevolg daarvan dalen de stroomprijzen, soms zelfs tot negatieve waarden en zitten energieleveranciers met extra kosten.

Daarnaast is het zo dat de zonnepanelen overdag juist het meeste opwekken, precies wanneer dit niet nodig is qua stroomverbruik. In de avond wordt het meeste stroom verbruikt. De opwekking van stroom door zonnepanelen is dan vanzelfsprekend het laagst. Dit is een grote mismatch in het dagelijkse vraag en aanbod, de zogenaamde onbalans op de markt. Dit brengt groeiende kosten met zich mee voor energieleveranciers.

Deze problematiek heeft geleid tot verschillende maatregelen en veranderingen. Niet alleen zijn energiecontracten voor bezitters van zonnepanelen bij veel leveranciers niet beschikbaar, maar ook zijn de terugleververgoedingen bij sommige energiebedrijven drastisch verminderd. Volgens de gegevens van Overstappen.nl is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60 procent gedaald tot  0,067 euro per kWh in februari 2024. Uit het onderzoek blijkt nu dat er bijna geen enkele leverancier alle type klanten op dezelfde manier toelaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.