Ads Top

8 maart: Green Energy Day.

Op 8 maart is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) rekende ook de provinciale Green Energy Days uit: van 12 februari in Limburg tot 7 juli in Flevoland.

Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Nederland is bijvoorbeeld kampioen zonne-energie en het vermogen aan windenergie is fors gegroeid, vooral op zee. Ook wordt er veel energie bespaard vanwege de hoge energiekosten. Het aandeel duurzame energie is naar verwachting 18,6 procent in 2024. In tijd uitgedrukt is dat 68 van de 366 dagen, zodat Green Energy Day valt op 8 maart 2024. In 2023 viel Green Energy Day op 2 maart*. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te schuiven.

De NVDE schatte per provincie in wanneer Green Energy Day valt. Er zijn grote verschillen. Zo is in Limburg de duurzame energie al op 12 februari 2024 volledig benut, terwijl Flevoland nog door kan tot 7 juli. Flevoland is daarmee over de helft! Het laat zien dat niet elke provincie evenveel duurzame energie-opties tot haar beschikking heeft: zonnepanelen, windmolens en warmte-opwek. Ook verschilt het energieverbruik per provincie. Voor alle provincies geldt dat bewoners, bedrijven en bestuurders hard bezig zijn om alle kansen te benutten voor het opschuiven van hun Green Energy Day. Op naar 31 december in 2050, in het hele land!

De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. We geven mensen die zich hiervoor inzetten een pluim en enthousiasmeren anderen. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen,” zegt Olof van der Gaag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.