Ads Top

'Wachtlijsten door congestie nemen toe'

Toegang tot het elektriciteitsnet is niet altijd meer vanzelfsprekend. Wie een nieuwe of een verzwaarde stroomaansluiting nodig heeft, komt steeds vaker op een wachtlijst te staan. Op dit moment staan er 9400 ondernemers op de wachtlijst voor afname van elektriciteit, en nog eens 10.000 op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit.

Netbeheer Nederland kan niet uitsluiten dat er dubbelingen in de tellingen zitten. Bedrijven zijn zo naarstig op zoek naar stroom dat ze soms meerdere aanvragen indienen voor diverse locaties, af en toe zelfs bij verschillende netbeheerders.

Op de wachtlijst voor het hoogspanningsnet van TenneT staan opvallend veel batterij-exploitanten: 243 van de 375 aanvragen, met een totaal aangevraagd vermogen van 68 gigawatt (GW). Netbeheer Nederland beschouwt 10 GW aan accuvermogen als voldoende. ‘Batterijen kunnen de gevolgen van netcongestie verzachten, maar kunnen ook juist contraproductief zijn’, aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland. ‘Zomaar een batterij toevoegen helpt niet. Batterijen moeten slim zijn, en ontladen op het moment dat er veel vraag is naar stroom en laden wanneer de netten vol raken.’

Om de capaciteitsproblemen op te lossen, is forse uitbreiding van het stroomnet nodig. Nederland is nog steeds in heel snel tempo aan het verduurzamen. Dat vraagt heel veel meer elektriciteit en dus een veel zwaarder stroomnet. Die verduurzaming gaat nog altijd sneller dan dat het elektriciteitsnet uitgebreid kan worden. Eerder zei Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie hierover: 'Het bouwen van een elektriciteitsknooppunt kan in twee jaar. Maar de vergunning en de ruimtelijke procedures waar wij tegenaanlopen duren tot acht jaar.'

Partijen die willen verduurzamen en daarvoor meer elektriciteit nodig hebben worden aangeraden om vroegtijdig met netbeheerders en gemeentes in gesprek te gaan. Samen kunnen we kijken hoe ze zonder (extra) aansluiting toch (meer) stroom kunnen gebruiken door innovatieve oplossingen als batterijen of het onderling delen van stroom.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.