Ads Top

'Elektrificatie industrie veelbelovend'

Zal de elektrificatie van de industrie haar belofte waarmaken? Deze vraag stelde The Economist een dezer dagen. Er is hoop voor de toekomst, volgens het Britse magazine. Elektriciteit is immers een veelzijdige manier om steeds meer dingen van energie te voorzien én er zijn vele technologieën die elektriciteit kunnen opwekken zonder de uitstoot van broeikasgassen.

Maar er zijn ook obstakels: zo is er krapte op ons elektriciteitsnet en een gebrek aan opslag om het fluctuerende aanbod te compenseren. Toch schrikken deze obstakels investeerders steeds minder af: vorig jaar heeft de wereld meer uitgegeven aan elektriciteitsopslag dan aan de bouw van kerncentrales.

De vergelijking tussen de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit en het bouwen van kerncentrales lijkt misschien vergezocht, volgens Jan Vos, voorzitter van NWEA, maar laat een wereldwijde kentering zien. ‘De enorme investeringen in opslag van elektriciteit zullen de komende jaren alleen maar verder toenemen.’ Vos benadrukt dat we binnen tien jaar in Nederland al meer duurzame elektriciteit opwekken dan we nu nodig hebben. ‘Het restant – de overproductie – kunnen we dan opslaan of omzetten in bijvoorbeeld waterstof.’

De aanname dat waterstof van groot belang wordt in ons toekomstige energiesysteem ligt volgens de The Economist onder vuur. Steeds vaker worden er innovatieve manieren gevonden om elektriciteit om te zetten in bruikbare vormen van warmte, zelfs op hoge temperaturen.Vos: ‘Waar tot voor kort de industrie veel belangstelling had voor het omzetten van bestaande verbrandingsprocessen in op waterstof gebaseerde productie blijkt het elektrificeren van productieprocessen steeds meer technisch haalbaar en economisch rendabel’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.