Ads Top

Pas op met auto laden: ene gemeente 2,5 keer duurder dan andere

Voor openbaar laden betaal je momenteel gemiddeld 36 cent per kWh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Súdwest-Fryslân is laden bijvoorbeeld ruim 2,5 keer duurder dan op Ameland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt: het verschil in oplaadtarieven is namelijk fors te noemen. In de provincie Zeeland ben je momenteel het slechtst af. Laden bij een publiek toegankelijk laadpunt kost je hier gemiddeld 47 cent per kWh. Dit bedrag ligt zo’n 30% hoger dan gemiddeld in Nederland. Daarna volgens de provincies: Friesland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Zuid Holland. Met allemaal gemiddeld 38 cent per kWh. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. In Súdwest-Fryslân ben je momenteel het duurst uit: automobilisten betalen hier zelfs 63 cent per kWh. Ook het Zeeuwse Sluis en Terneuzen zijn geen goedkope steden om je auto op te laden. De gemeenten met de duurste openbare laadpunten zijn als volgt:

Súdwest-Fryslân (Friesland): 63 cent per kWh
Sluis (Zeeland): 51 cent per kWh
Terneuzen (Zeeland): 51 cent per kWh
Alphen-Chaam (Noord-Brabant): 49 cent per kWh
Hulst (Zeeland): 49 cent per kWh
Albrandswaard (Zuid-Holland): 48 cent per kWh
Hoeksche Waard (Zuid-Holland): 48 cent per kWh
Zandvoort (Noord-Holland): 48 cent per kWh
Maassluis (Zuid-Holland): 48 cent per kWh
Schouwen-Duiveland (Zeeland): 48 cent per kWh

Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Noord-Holland. In deze provincie betaal je gemiddeld 33 cent per kWh. Ook in Limburg en Overijssel ben je naar verhouding iets goedkoper uit dan elders in het land (beide gemiddeld 34 cent per kWh).

Wel zijn er verspreid over het land grote verschillen. De voordeligste gemeente is momenteel Ameland. Op dit Waddeneiland kost je elektrische auto opladen bij een publiek toegankelijk laadpunt je 24 cent per kWh. Gemeenten waar het naar verhouding goedkoop is om je auto op te laden zijn:

Ameland (Friesland): 24 cent per kWh
Teylingen (Zuid-Holland): 27 cent per kWh
Opsterland (Friesland): 27 cent per kWh
Ooststellingwerf (Friesland): 27 cent per kWh
Amsterdam (Noord-Holland): 27 cent per kWh
Den Haag (Zuid-Holland): 27 cent per kWh
West Maas en Waal (Gelderland): 28 cent per kWh
Waadhoeke (Friesland): 29 cent per kWh
Beuningen (Gelderland): 29 cent per kWh
Bronckhorst (Gelderland): 30 cent per kWh

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.