Ads Top

Elektriciteitsnet in Nootdorp en het oostelijke deel van Ypenburg bereikt de maximale capaciteit

Het elektriciteitsnet in Nootdorp en het oostelijke deel van Ypenburg bereikt de maximale capaciteit. De huidige infrastructuur is niet opgewassen tegen het toenemend aantal terugleverpieken, die worden veroorzaakt door het gelijktijdig terugleveren door grootschalige zonnedaken en warmtekrachtkoppelingen van tuinders in het gebied.

Netbeheerder Stedin kondigt daarom op 1 maart congestie aan voor dit gebied bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en start een onderzoek naar congestiemanagement. Dit onderzoek duurt zo’n 6 tot 9 maanden.

Sinds 2023 neemt het aantal grootschalige zonnedaken in Nootdorp, inclusief het buitengebied, en het oostelijk deel van Ypenburg in hoog tempo toe. Deze grootschalige zonnedaken leveren steeds vaker gelijktijdig met zogenoemde warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) elektriciteit terug aan het net. Een WKK is een kleine energiecentrale die van aardgas elektriciteit en warmte maakt om de kassen te verwarmen.

Glastuinbouwondernemers kunnen deze elektriciteit bijvoorbeeld gebruiken voor de verlichting van de kassen, maar kunnen deze ook verkopen aan anderen, door het terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Met name op momenten dat er aantrekkelijke tarieven zijn op de energiemarkt, doen veel ondernemers met zo'n WKK dit tegelijkertijd. Deze momenten vallen regelmatig midden op de dag, terwijl de zon volop schijnt. Deze combinatie van de inzet van WKK’s en grootschalige opwek van zonne-energie leidt tot hoge terugleverpieken, waardoor de capaciteitsgrenzen van het net worden bereikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.