Ads Top

Recorduitbreiding Enexis

Enexis heeft het afgelopen jaar ongeveer 1.350 kilometer elektriciteitskabel aangelegd en opnieuw meer nieuwe stations dan ooit gerealiseerd. Met 2.180 megawatt werd een recordhoeveelheid capaciteit bijgebouwd: 1.258 megawatt door uitbreiding en 922 megawatt door reguliere vervanging.

Enexis gaf in 2023 1.214 miljoen euro uit aan haar netten, een groei van 18 procent. Deze groei kon Enexis onder andere realiseren doordat steeds meer technici de keuze maken voor een loopbaan bij Enexis. Het afgelopen jaar zijn er 370 (FTE) technische medewerkers gestart. De netbeheerder maakte dit bekend bij de publicatie van het jaarverslag 2023.

Enexis had in 2023 opnieuw te maken met een enorme groei van de vraag naar elektriciteit en het aanbod van wind- en zonne-energie. Hierdoor zijn de wachtlijsten voor nieuwe klanten of klanten die willen uitbreiden verder toegenomen

In gesprekken met klanten, ziet Enexis een groeiend besef dat de drukte op het elektriciteitsnet een nieuwe realiteit is in de energietransitie. Grootzakelijke klanten blijken bovendien meer behoefte te hebben aan samenwerking met netbeheerders om optimale keuzes te kunnen maken omdat de gevolgen van het volle stroomnet voor hen groot zijn. “

Vooralsnog is een klein aantal bedrijven bereid hun productieproces te verplaatsen naar de nacht, elektriciteit te delen met een buurbedrijf of batterijen te plaatsen om hun businesscase rond te krijgen.

Ondertussen sluit Enexis zoveel mogelijk klanten aan en zoekt daarbij steeds meer de grenzen van het elektriciteitsnet op. Ook huishoudens krijgen steeds vaker te maken met de gevolgen van het volle energienet. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van uitvallende omvormers van zonnepanelen. Storingen kunnen vaker voorkomen en langer duren. In 2023 is het aantal minuten dat een gemiddelde klant geen stroom had, opgelopen tot 20 minuten. Dat is een stijging van 6 minuten ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks deze toename blijft het elektriciteitsnet, met een leveringszekerheid van 99,996%, één van de meest betrouwbare van de wereld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.