Ads Top

Solide resultaten TenneT in 2023 met recordbedrag van EUR 7,7 miljard aan investeringen

Netbeheerder TenneT verwacht in de komende jaren 160 miljard euro te investeren in het elektriciteitsnetwerk in Nederland en Duitsland. Het gaat om een periode van tien jaar, waarin de netbeheerder ongeveer 2500 kilometer kabel aan wil leggen.

'Dat betekent ook dat we honderden nieuwe omvormers en tientallen high-voltagesubstations moeten bouwen', schrijft het bedrijf.

De Nederlandse overheid heeft 1,6 miljard euro obeschikbaar gesteld om de financieringsbehoefte van het Nederlandse net te dekken. Ook is een kredietfaciliteit van 25 miljard verleend, waarmee de geplande investeringen in Nederland en Duitsland voor 2024 en 2025 zijn veiliggesteld en de tijd tot de afronding van de verkoop van TenneT Duitsland kan worden overbrugd.

Tegen de achtergrond van geopolitieke spanningen en ontwrichte toeleveringsketens, heeft TenneT ook in 2023 naar eigen zeggen solide resultaten geboekt, mede dankzij het aangaan van langjarige samenwerkingsverbanden.

De beschikbaarheid van het net bleef met 99,99993 procent van wereldniveau, stelt de landelijke netbeheerder. Dit terwijl de hoogspanningsnetten onshore en offshore in Nederland en Duitsland grootschalig werden uitgebreid. Kijkend naar 2024 en verder, blijft het bereiken van een betrouwbaar, klimaatneutraal en betaalbaar energiesysteem in 2045 de belangrijkste leidraad bij alles wat TenneT doet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.