Ads Top

VREG geeft groen licht voor Investeringsplan energie 2023-2032

De Vlaamse energieregulator VREG heeft zijn goedkeuring gegeven aan het Investeringsplan 2023-2032 van Fluvius. Het netbedrijf had dit plan in juni vorig jaar al breed voorgesteld, maar het is de regulator die een investeringsplan formeel moet goedkeuren.

In het Investeringsplan 2023-2032 voorziet Fluvius 4 miljard euro extra investeringen in de distributienetten voor elektriciteit, bovenop de al geplande 7 miljard. De extra middelen zijn nodig om aanpassingen, uitbreidingen en versterkingen aan 30.000 kilometer laagspanningsnet, 6.000 kilometer middenspanningsnet en 22.450 distributiecabines te voorzien.

Waar het Investeringsplan in stijgende werkingsmiddelen voor de distributie van elektriciteit voorziet, zullen die voor de distributie van gas in de komende tien jaar volgens berekeningen van Fluvius halveren tot circa 88 miljoen euro per jaar. Er worden, als gevolg van eerdere beleidsbeslissingen, in de toekomst amper tot geen uitbreidingen van het gasnet meer voorzien.

Bij de goedkeuring van het Investeringsplan 2023-2032 plaatst de VREG een aantal voorwaarden voor de versie 2024-2033. Zo moet die volgende versie meer aandacht schenken aan de doelstellingen van de digitalisering van het distributienet en de impact van flexibiliteit. De volgende versie moet ook gedetailleerder aangeven hoe de verwachte bijkomende belasting van op het laagspanningsnet ‘gestrooid’ zal worden om de toekomstige netbelasting te bepalen, en een duidelijker tijdskader meegeven waarbinnen alle gebruikers toegang zullen hebben tot een 400V-net.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.