Ads Top

Universiteit Twente werkt aan meer zonnepanelen op de campus

De Universiteit Twente werkt aan verdere verduurzaming van de organisatie. Een belangrijke ontwikkeling waarop de UT momenteel inzet is het besparen op energieverbruik.

Renovatie van bestaande gebouwen is een uitgelezen gelegenheid om te onderzoeken of daken voldoende draagvermogen hebben en of er voldoende bezonning is om zonnepanelen rendabel te maken. Bij een renovatie worden vrijwel altijd de dakisolatie en de dakbedekking vervangen; daarom is dit een geschikt moment om deze mogelijkheden te onderzoeken.

Zo zijn er een paar jaar geleden 624 zonnepanelen op het dak van de Technohal (TechMed Centre) geplaatst. Op gebouw Drienerburght liggen 73 panelen. In 2023 worden 916 zonnepanelen aangebracht op gebouw Langezijds (waar binnenkort ITC in huist). Op de Citadel komen eveneens zonnepanelen.

Sinds 2013 heeft de UT op de Noordhorst al 120 panelen liggen. Deze functioneren probleemloos en hebben sinds de installatie 252 MWh geleverd.

In totaal produceren de panelen op de daken ongeveer 530 MWh per jaar en verzorgen daarmee 2,5% van het jaarverbruik van de UT (21.000 MWH).

De inzet is het aantal zonnepanelen in de komende periode verder uit te breiden. Het is alleen zinvol om zonnepanelen aan te brengen op bestaande gebouwen waarvan de dakbedekking en de isolatie niet op korte termijn hoeven te worden vervangen. Daarnaast moet er voldoende bezonning op een dak zijn; veel daken op de campus zijn in dat opzicht niet geschikt, omdat ze in de schaduw van bomen liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.