Ads Top

Aansluiting TenneT voor windpark Hollandse Kust (noord) klaar

Drie jaar na de start van de bouw is de netaansluiting voor het windpark Hollandse Kust (noord) klaar om ‘groene stroom van zee’ aan land te brengen. Dat houdt in dat windparkbouwer/exploitant CrossWind (Eneco/Shell) op zo’n 20 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee 69 windturbines kan aansluiten op het ‘stopcontact opzee’ van landelijk hoogspanningsnetbeheerder TenneT.

In het Energieakkoord is afgesproken dat eind 2023 minimaal 4.500 megawatt ofwel 4,5 gigawatt opgesteld vermogen wind op zee is gerealiseerd. Deze windparken wekken jaarlijks een hoeveelheid elektriciteit op die vergelijkbaar is met het jaarlijks verbruik van vijf miljoen huishoudens.

In 2016 werd TenneT aangewezen als netbeheerder op zee. Dit betekent dat TenneT ervoor zorgt dat offshore windparken via het net op zee worden aangesloten op het elektriciteitsnet op land. Ze heeft de opdracht van de overheid gekregen om vijf gestandaardiseerde netaansluitingen van elk 700 megawatt te realiseren. Vanaf 2019 heeft TenneT elk jaar een verbinding vanaf zee naar land opgeleverd.

Volgend op de laatste serie testen, ontving TenneT op 31 maart het certificaat ‘grid ready’. Daarmee is de complete verbinding – vanaf ons transformatorplatform op zee tot aan het hoogspanningsstation langs de snelweg A9 bij Beverwijk – officieel gereed om groene stroom aan land te brengen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.