Ads Top

Kabinet neemt opnieuw maatregelen voor energiezekerheid komende winter

Nederland en Europa zijn de winter doorgekomen zonder fysieke gastekorten en Nederland staat er richting de volgende winter beter voor dan afgelopen jaar. De importcapaciteit voor vloeibaar gas (LNG) is zowel in Nederland als in buurlanden uitgebreid, huishoudens en bedrijven gebruiken – mede door de hoge prijzen - minder gas en er zit veel meer gas in de opslagen dan afgelopen jaar.

Tegelijkertijd levert Rusland nu veel minder gas aan Europa dan begin vorig jaar en is de krapte op de Europese gasmarkt en het risico op tekorten niet weg. De overheid neemt daarom opnieuw maatregelen om gastekorten te voorkomen. Het blijft daarnaast noodzakelijk om het komende jaar energie te besparen. Dit schrijven minister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer in de update over de leveringszekerheid van gas in Nederland.

Nederlandse huishoudens, bedrijven en andere organisaties hebben de afgelopen periode zo’n 30 procent minder gas verbruikt dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Daarmee is het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 41 miljard kuub gedaald tot 31 miljard kuub. Dit is mede het gevolg van de hoge energieprijzen en de zachte winter. Ook het gasverbruik in de industrie is onder meer door de hoge prijzen en efficiëntiemaatregelen fors gedaald. De overheid start vanaf half mei opnieuw de energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ met praktische adviezen aan bedrijven en huishoudens om energie te besparen.

De gasopslagen in Nederland zijn met gemiddeld 58,1 procent een stuk beter gevuld dan vorig jaar rond deze periode (21,3%, stand 1 april). Het kabinet wil dat de gasopslagen in Nederland dit voorjaar opnieuw gemiddeld voor minimaal 90 procent gevuld worden. Voor het vullen van gasopslag Bergermeer, de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa, is opnieuw een subsidieregeling aangekondigd om bedrijven te stimuleren om de opslag te vullen. Daarnaast zal staatsbedrijf EBN de opslag voor een deel vullen, zover bedrijven dit niet doen. De gasopslagen Grijpskerk en Alkmaar worden voor 100% gevuld. Gasopslag Norg is momenteel voor meer dan 80% gevuld. De vulgraad van Norg voor de winter is afhankelijk van marktomstandigheden en mogelijke toekomstige afspraken over extra vullen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.