Ads Top

Energiebedrijven schikken vanwege mogelijk illegale prijsverhogingen

Eneco en Essent hebben twee klanten die naar de geschillencommissie zijn gestapt om bezwaar te maken tegen tariefsverhogingen een forse schikking aangeboden. Dat melden de klanten aan Kassa.

Essent betaalt maar liefst 1400 euro waarmee zijn klacht bij de geschillencommissie van de baan is. Het aanbod van 1000 euro van Eneco is door de klant van die energiemaatschappij afgewezen.

Zowel Eneco als Essent ontkennen dat er iets mis was met de verhogingen op zich. Eneco stelt het schikkingsvoorstel te hebben gedaan omdat het klantcontact niet adequaat was. Essent geeft aan dat haar aanbod aan Meerts geheel onverplicht is gedaan.

Dat consumenten misschien wel recht hebben op veel hogere compensatie blijkt uit een uitspraak van een rechter in februari. Energieleverancier Vattenfall kreeg daarbij een flinke tik op de vingers. De rechter zet niet alleen een streep door een recente prijsverhoging van de energiereus, maar vernietigt ook het zogeheten prijswijzigingsbeding in de algemene voorwaarden van de overeenkomst.

Met dat prijswijzigingsbeding is vastgelegd hoe en waarom de prijs precies mag worden aangepast. Volgens de rechter voldoet het beding echter niet aan Europese wetgeving. En daarmee vervalt de grond voor alle prijswijzigingen die Vattenfall heeft gedaan terwijl de overeenkomst liep.

Ondertussen is de eerste massaclaim al aangekondigd. Bij het bedrijf GoBaxter hebben zich inmiddels 15.000 mensen gemeld die gecompenseerd hopen te worden voor de hoge energietarieven. Vooraf hoeft daar niets voor betaald te worden, maar als de claim succesvol is, houdt GoBaxter 25% van het uitgekeerde bedrag.

Het is nog onzeker of de uitspraak rond Vattenfall ook in hoger beroep overeind blijft. En als dat wel zo is betekent het feit dat veel energiebedrijven dezelfde algemene voorwaarden gebruiken nog niet dat ook alle andere klanten recht hebben op compensatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.