Ads Top

Nederlanders meest innovatief met energiebesparing

Uit onderzoek naar het energiebesparingsgedrag in Noordwest-Europa blijkt dat Nederlanders het meest innovatief zijn bij het vinden van slimme en vernieuwende vormen van energiebesparing. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Statista in opdracht van Vattenfall onder consumenten in Zweden, Finland, Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Nederlanders investeren in vergelijking met de buurlanden meer in simpele maar effectieve energiebesparende maatregelen zoals ledverlichting en tochtstrippen, maar staan ook meer open voor langetermijn-investeringen in zonnepanelen, isolatie of nieuwe technologieën zoals (hybride) warmtepompen.

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd in januari 2023 onder 5.000 consumenten in Duitsland, Finland, Frankrijk, Zweden en Nederland, blijkt ook dat 92 procent van de ondervraagden in Nederland energie bespaart uit financiële overwegingen. 72 procent geeft aan hiermee ook een bijdrage te willen leveren aan het voorkomen van klimaatverandering. En 71 procent wil met energiebesparing het uitputten van natuurlijke hulpbronnen voorkomen.

Besparen werd nu vooral gekoppeld aan gas voor verwarming in het winterseizoen, maar in de zomer zijn er ook voldoende mogelijkheden. Denk aan het slimmer koel houden van je huis via zonneschermen of ventileren in de nacht, in plaats van gebruik te maken van de airconditioning.

In het onderzoek is ook specifiek aan Nederlanders gevraagd of zij de schaatsen in het vet wilden laten in ruil voor een warmere − en dus energiezuiniger − winter. En inderdaad: 89 procent van de ondervraagden heeft liever een warmere winter dan schaatsen op natuurijs in de winterkou. Verder is gekeken of de gestegen energieprijzen nog effect hadden op het gebruik van de elektrische fiets. Slechts 18% van de ondervraagden heeft minder gebruik gemaakt van de elektrische fiets, 24% juist meer en voor 58% is het gebruik onveranderd gebleven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.