Ads Top

ON E Target en Stedin tekenen allereerste flexcontract

Als allereerste in Nederland hebben energietransitie platform ON E Target en netbeheerder Stedin een contract getekend voor de inzet van flexibel elektriciteitsvermogen met behulp van een batterij. Hierdoor kan filevorming op het elektriciteitsnet worden vermeden en ontstaat 2 megawatt (MW) extra ruimte op het lokale elektriciteitsnet van Tholen en Schouwen-Duiveland (Noordring).

In oktober 2020 kondigde Stedin congestie – filevorming op het net – aan op de Zeeuwse eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland voor de teruglevering van duurzaam opgewekte elektriciteit door grootverbruikers, zoals grootschalige zon- en windprojecten. Dit betekent dat nieuwe grootverbruikers sinds dat moment geen stroom kunnen terugleveren aan het net totdat er weer ruimte is.

Om het congestieprobleem op te lossen startte Stedin eind maart 2022 de ‘Flexchallenge’, met het doel om – samen met bedrijven in het gebied – te kijken naar mogelijke oplossingen in de vorm van flexibel regelbaar elektriciteitsvermogen (congestiemanagement). Dit houdt in dat partijen met flexibel vermogen tijdens piekmomenten hun productie tijdelijk afregelen of juist meer elektriciteit gebruiken. Slechts een aantal uren per jaar is daadwerkelijk sprake van congestie en is flexibel vermogen dus nodig.

De batterij van ON E Target helpt de druk op het lokale elektriciteitsnet effectief te verminderen doordat deze zich oplaadt met duurzame energie uit zon en wind als het net vol zit. En ontlaadt – stroom teruglevert – als er veel gebruikers tegelijk op het net zitten voor afname; als de vraag naar stroom groot is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.