Ads Top

Tweede leven voor bladen van windmolens Irene Vorrink

 

Bladen van de windmolens van windpark Irene Vorrink worden hergebruikt als sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken.

Voor de bladen van het windpark Irene Vorrink heeft Vattenfall afspraken gemaakt met twee bedrijven, Gjenkraft uit Noorwegen en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Twee bladen worden gereserveerd voor het ROC van Amsterdam - Flevoland, dat ze zal gebruiken om monteurs op te leiden.

Hoewel turbinebladen moeilijk te recyclen zijn, heeft Vattenfall zich ten doel gesteld om in 2030 de bladen volledig te kunnen hergebruiken. Irene Vorrink is het eerste windpark dat wordt ontmanteld sinds Vattenfall  de doelen heeft aangescherpt en Vattenfall is verschillende samenwerkingen aangegaan om circulaire oplossingen te vinden voor de bladen.

Meer dan 90 procent van een windmolen kan al worden gerecycled. De meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en de generator, kunnen worden hergebruikt. Alleen de bladen blijven lastig, omdat de composieten (kunststoffen versterkt met vezels) waar de bladen van zijn gemaakt te veel met elkaar zijn versmolten.  

Er bestaan op dit moment geen grootschalige oplossingen om deze uitdagingen aan te gaan. Daarom gaat Vattenfall zich bezighouden met onderzoek en met initiatieven die verdere technologische innovatie en het testen van geavanceerde recyclingtechnologieën stimuleren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.