Ads Top

ACM stimuleert netbeheerders slimmer gebruik te maken van bestaande netten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt met het codebesluit congestiemanagement netbeheerders in staat slimmer gebruik te maken van bestaande elektriciteitsnetten. Zo ontstaat er meer ruimte op het net en hoeft in gebieden met transportschaarste (congestie) niet altijd meer gewacht te worden met het aansluiten van bijvoorbeeld wind- en zonneparken totdat alle werkzaamheden voor het verzwaren van het net uitgevoerd zijn.

Door verduurzaming van de industrie wordt er steeds meer elektriciteit gebruikt en ook in woonwijken hebben steeds meer mensen zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s.

Op veel plaatsen kunnen netbeheerders de grote vraag aan transportcapaciteit nu al niet aan. Vanwege onder andere personeelsschaarste en lange vergunningprocedures kunnen niet alle benodigde verzwaringen op tijd worden doorgevoerd.

Congestiemanagement houdt in dat producenten of afnemers van elektriciteit helpen het net minder te belasten door wanneer er op piekmomenten te weinig capaciteit is, de invoeding of afname tijdelijk te verminderen. Daarvoor ontvangen producenten en afnemers dan een vergoeding van de netbeheerders. In het codebesluit is geregeld dat netbeheerders - binnen de gestelde financiële en technische grenzen - altijd congestiemanagement moeten toepassen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.