Ads Top

Start boorwerkzaamheden aardwarmte Maasdijk

Met het stukslaan van de champagnefles is de boorkop voor Aardwarmte Maasdijk traditioneel ingewijd. De boring van de eerste put tot een diepte van 2,9 kilometer start in de week van 16 mei.

De afgelopen weken is aan de Lange Kruisweg in Maasdijk de boortoren opgebouwd. HVC realiseert hier samen met warmtecoöperatie Maasdijk een aardwarmteproject. Tachtig glastuinbouwondernemers worden bij een positief boorresultaat over anderhalf jaar op duurzame aardwarmte aangesloten. Het gaat om zo’n vijfhonderd hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan vijftigduizend huishoudens.

In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar. De putten worden schuin geboord waardoor ondergronds op diepte een grote afstand is tussen de putten onderling (1,5 tot 2 kilometer). Geologisch onderzoek toont aan dat in deze ondergrond de Alblasserdam aardlaag geschikt is voor de winning van aardwarmte, de boringen leveren het bewijs in welke mate de ondergrond geschikt is. De boring neemt per put ongeveer een maand in beslag, is de verwachting. Dus voor zes putten in totaal een halfjaar.

Als de eerste twee boringen zijn gedaan, volgt een well test. Dit is om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. De prognose is dat de drie doubletten gezamenlijke ongeveer 50 MWth warmte kunnen produceren. Ruim voldoende voor de tachtig telers. Daarnaast wordt onderzocht of ook woonwijken, zoals Waelpolder, kunnen aansluiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.