Ads Top

Amsterdamse projecten combineren warmte-koudeopslag met stadswarmte

Westpoort Warmte (WPW, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam en Vattenfall) heeft al vier overeenkomsten getekend voor de levering van stadswarmte in combinatie met koude voor stadsontwikkelingsprojecten in Amsterdam.

In dit nieuwe concept koppelt WPW een lage temperatuur WarmteKoudeOpslag-systeem (WKO) aan hoge temperatuur stadswarmte. De combinatie biedt bewoners een duurzame en betrouwbare warmte- én koudelevering. Het is voor het eerst dat WPW dit concept toepast in Amsterdam.

De projecten liggen in Elzenhagen Zuid, Sluisbuurt en twee zijn er gesitueerd in Buiksloterham. In totaal worden bijna 4000 woningen, diverse commerciële ruimten en enkele kantoren en horeca van 40 MWth warmte en 13,5 MWth koude voorzien.

De combinatie van WKO en stadswarmte, ook wel hybride WKO genoemd, is vooral een uitkomst voor nieuwbouwprojecten. Met hybride WKO zijn er geen extra warmtepompen in de woningen nodig. Het is een all-inoplossing die slim gebruikmaakt van de combinatie van twee duurzame technieken.

Het lagetemperatuursysteem van de warmte-/koudeopslag levert de koeling voor de warme dagen en een belangrijk deel van de ruimteverwarming op koudere dagen. Dit wordt aangevuld met robuuste warmtelevering vanuit het stadswarmtenet wanneer hogere temperaturen nodig zijn voor het veilig produceren van warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche en extra ruimteverwarming op de echt koude dagen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.