Ads Top

'Bacterie kan elektriciteit opwekken uit methaan'

Elektriciteit opwekken en daarmee meteen de omgeving zuiveren van broeikasgassen: dat zou met bacteriën moeten kunnen.

In een nieuwe publicatie tonen microbiologen van de Radboud Universiteit aan dat het mogelijk is om een methaanetende bacterie stroom te laten opwekken in het lab.

De bacterie, Candidatus Methanoperedens, gebruikt methaan om te kunnen groeien en komt van nature voor in zoetwater, zoals sloten en meertjes. Vooral op locaties in Nederland waar het oppervlakte- en grondwater vervuild is met stikstof gedijt de bacterie goed, aangezien deze nitraat nodig heeft voor het afbreken van methaan.

In de huidige biogasinstallaties wordt methaan door microorganismen aangemaakt en vervolgens verbrand, waarmee een turbine wordt aangedreven waarmee vervolgens stroom wordt opgewekt. Slechts minder dan de helft van het biogas wordt hier omgezet in stroom, en daarmee is de maximumcapaciteit al benut.

Nijmeegse collega-microbiologen toonden al eerder aan dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken met anammox-bacteriën(verwijst naar een andere website), die daarbij ammonium verbruiken in plaats van methaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.