Ads Top

Bijna helft huizenbezitters wil woning verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te verduurzamen, geeft tevens bijna de helft aan dat hiervoor de mogelijkheden ontbreken.

Voor veel Nederlanders zouden te hoge kosten de belangrijkste reden zijn om ervan af te zien. Bijna drie op de tien woningbezitters geven daarnaast aan de kat uit de boom te kijken, in afwachting van subsidies die het verduurzamen van de woning betaalbaarder maken. Tegelijkertijd zijn veel Nederlanders wel doordrongen van de urgentie van verduurzaming, mede doordat de energiekosten sterk zijn gestegen, blijkt uit een onderzoek dat PanelWizard in opdracht van ABN AMRO heeft verricht onder ruim 1800 Nederlanders.
 
Veruit de meeste huizenbezitters zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid en hebben de intentie om hun huis milieuvriendelijker te maken. Zo geeft 42 procent van de huizenbezitters aan dat ze de eigen woning graag volledig gasloos willen maken en 35 procent dat zij zonnepanelen willen installeren. Bijna de helft erkent dat zij door de oplopende energiekosten hiertoe nu ook eerder zijn geneigd.

Maar liefst 54 procent van woningeigenaren zegt daarnaast bij de aankoop van een nieuwe woning beter te zullen letten op het energielabel. Zeven op de tien huiseigenaren vinden het belangrijk dat de huidige woning een hoog energielabel met laag energieverbruik heeft. Opvallend is dat bijna de helft van de starters en doorstromers bij de zoektocht naar een nieuwe woning een duidelijke voorkeur heeft voor een nieuwbouwwoning. Voor 40 procent van de huizenbezitters zou een doorslaggevende reden om een nieuwbouwwoning te kopen zijn dat het energieverbruik lager is dan bij bestaande bouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.