Ads Top

Hybride warmtepomp nog onbekend

Twee op de tien woningeigenaren hebben nog nooit gehoord van een hybride warmtepomp. Drie op de tien hebben er wel van gehoord, maar weten niet wat het is. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.028 woningeigenaren van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.

Het kabinet zet de komende jaren groots in op de hybride warmtepomp, met subsidie en communicatie. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is er werk aan winkel om woningeigenaren bekender te maken met de techniek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar drie van de tien woningeigenaren weten dat er een subsidie beschikbaar is voor hybride warmtepompen. Een vijfde denkt van niet, en de helft weet het niet. Bij de huiseigenaren met een lagere opleiding is de bekendheid nog lager, 14 procent denkt niet dat er subsidie is en 70 procent weet het niet.

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is of te lang duurt om het huis warm te krijgen, en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Zo vervang je ongeveer 60 procent van het aardgas dat nodig is voor de verwarming van je huis en word je minder afhankelijk van aardgas. Je gaat wel meer stroom verbruiken. Je bespaart op de energiekosten en de uitstoot van CO2, zeker nu de stroom in Nederland stap voor stap groener wordt.

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5000 euro. Je krijgt daar ongeveer 2500 euro subsidie voor. Met een besparing van 400 euro per jaar op je energierekening, uitgaande van 1 euro per kubieke meter gas, verdien je de aanschafkosten ruim binnen de levensduur van 15 jaar terug en ben je meteen duurzamer bezig. Combineer je de aanschaf van een hybride warmtepomp met een isolatiemaatregel dan krijg je voor de isolatie ook nog eens 30% subsidie. Dat is een mooie kans om tegelijk de isolatie van je huis te verbeteren”, zegt Van Meegeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.