Ads Top

Consument besteedt 8,6 miljard euro aan duurzamere woning

In 2021 gaven Nederlanders ruim 8,6 miljard euro uit aan duurzame aanpassingen aan de woning. Verlichting werd het vaakst verduurzaamd. De hoogste bestedingen werden gedaan in de categorie verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

In 2021 heeft 52 procent van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning gedaan. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. Gemiddeld werden 4,1 duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52%). 28 procent is tegen betaling uitgevoerd en 18 procent werd door de verhuurder gedaan. 2 procent werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.

Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daarnaast heeft 19 procent van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming genomen. 17 procent paste de isolatie van de woning aan en 12 procent nam waterbesparende maatregelen. 7 procent verduurzaamde de ventilatie van de woning.

Gemiddeld wordt er per aanpassing 649 euro uitgegeven. Nederlanders besteden het meest aan het verduurzamen van de verwarming (gemiddeld 1.800 euro per aanpassing). Ook de investering in isolatiemaatregelen ligt met 1.000 euro per aanpassing hoger dan gemiddeld. De gemiddelde bestedingen aan duurzame aanpassingen van de ventilatie (€189), waterbesparing (€100) en energiezuinige verlichting (€87) liggen veel lager.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.