Ads Top

Belangrijke stap naar zero-emissie varen

Het project ZES voor zero-emissie varen ontvangt 50 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Andere projecten uit de maritieme sector in Zuid-Holland zoals RH2INE en het Maritiem Masterplan komen nu niet in aanmerking.

Nederland heeft in de ‘Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens’ de doelstelling vastgelegd om in 2030 de CO2-uitstoot van de Nederlandse binnenvaartvloot met 50% te verminderen ten opzichte van 2015. Ook is de doelstelling tenminste 150 binnenvaartschepen voorzien te hebben van een zero-emissie aandrijflijn.

De Europese Commissie stelt dat emissieloze schepen in 2030 “market ready” moeten zijn. Dat staat in de ‘Sustainable and Smart Mobility Strategy”. Het hele systeem voor het gebruik van duurzame brandstoffen moet dan gereed zijn; van de schepen tot de vulpunten en de onderliggende energie-infrastructuur.

Zero Emission Services (ZES) is aanbieder van een volledig producten- en dienstenpakket voor zero-emissie varen. Dankzij de steun kan ZES nu investeren in het kostbaarste deel van de elektrische aandrijflijn, de batterijpakketten, zodat schippers alleen betalen voor gebruik. In totaal ontwikkelt ZES 75 batterijcontainers voor maritieme toepassing (ZESpacks), 14 docking stations die zorgen voor het laden van de batterijcontainers en 45 geëlektrificeerde binnenvaartschepen. Als de eerste 45 schepen in operatie zijn, is de verwachting dat de markt op eigen kracht het aantal schepen, batterijcontainers en laadstations kan laten groeien. Lees meer over het verhaal van ZES.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.