Ads Top

Energie-en afvalbedrijf HVC maant rijkt tot sturing

 

De rijksoverheid is te weinig betrokken bij het terugdringen van onnodig afval. Dat zegt algemeen directeur Dion van Steensel van energie- en afvalbedrijf HVC bij de presentatie van het jaarverslag van 2021.

'Onze inspanningen op het gebied van hergebruik hadden een grotere impact kunnen en moeten hebben. Het is hard nodig dat producenten, afvalverwerkende sector, wetenschap en rijksoverheid écht gaan samenwerken. Alleen die laatste partij ontbreekt vrijwel geheel. Dat is jammer, want er is veel meer beleid, aandacht en sturing nodig.'

HVC noteerde een recordproductie aan groen gas en compost, nam een tweede aardwarmtebron in productie, droeg eraan bij dat meer woningen aardgasvrij werden, en telde minder restafval dankzij het recycle-tarief.

Inwoners bieden de laatste jaren steeds meer gescheiden gft en etensresten aan. In 2021 maakte HVC daarvan 4,2 miljoen kuub groen gas, goed voor het gasverbruik van 3.390 huishoudens. Daarnaast produceerde HVC 91,1 kton compost.

In de regio’s Alkmaar en Dordrecht heeft HVC 1.821 huishoudens aangesloten op het warmtenet. Ook sloot het 5.385 nieuwe contracten af voor toekomstige warmteaansluitingen. In de gemeente Westland nam HVC een tweede aardwarmtebron van Trias Westland in gebruik. Deze gaat uiteindelijk 54 glastuinbouwbedrijven, een bloemenveiling en 345 woningen voorzien van duurzame warmte.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.