Ads Top

Floor Alkemade ontvangt ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar energietransitie

Floor Alkemade, hoogleraar bij de Technology, Innovation and Society groep en verbonden aan de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences en instituut EIRES heeft een Consolidator Grant van 2 miljoen euro van de European Research Council gekregen om te onderzoeken hoe sociale processen in de samenleving de energietransitie kunnen versnellen.

In theorie is er al heel veel mogelijk voor een toekomst vol duurzaam opgewekte energie. Om de toekomst te voorspellen, gebruiken beleidsmakers en investeerders uitgebreide modellen.

In deze modellen zit veel kennis en informatie over de kosten en prijzen van technologieën zoals elektrische auto’s, zonnepanelen, warmtepompen en windmolens. Maar ze geven geen goed beeld van het menselijk gedrag dat de transitie naar een duurzaam energiesysteem beïnvloedt. Het gaat dan over grootschalige veranderingen in gedrag, normen en waarden of draagvlak voor bepaalde technologieën.

De onderzoekers willen beter voorspellen wat omslagpunten zijn, zodat overheden en grote bedrijven met belangen in de energietransitie daar beter op kunnen inspelen. We willen graag dat onze modellen zo betrouwbaar worden, dat sociale factoren ook standaard worden meegenomen in alle energietransitiemodellen en we daarmee de transitie kunnen versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.