Ads Top

CO2-uitstoot Amsterdam daalt

Uit de tweede klimaatrapportage van Amsterdam blijkt dat de CO2-uitstoot daalt en de komende jaren nog verder zal afnemen door de forse inzet op duurzame energie en energiebesparing.

Er wordt nu een vermindering van uitstoot in 2030 van 42 procent verwacht; vorig jaar was de verwachting nog 37 procent. Maar om het doel van 55 procent in 2030 te halen heeft Amsterdam hulp van het Rijk nodig. Amsterdam wil bijdragen aan de landelijke afspraken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondanks de goede resultaten in 2021, zoals het gestegen totale vermogen van zonnepanelen met 30 procent in een jaar, is een versnelling noodzakelijk.

Er zijn in 2021 stappen gezet in het aardgasvrij maken van woningen: sinds vorig jaar is de gemeente 50 procent aandeelhouder in warmtebedrijf Westpoort Warmte en zijn er afspraken gemaakt over maximale prijsstijgingen. Er zijn overeenkomsten gesloten om 10.000 woningen voor eind 2026 en 110.000 woningen voor 2040 aan te sluiten op stadswarmte. Door duurzame tenders en de nieuwe regels voor Bijna Energieneutrale Gebouwen is er in 80 procent van de tenders ingeschreven met energieneutrale of energieopwekkende gebouwen. Amsterdammers, ondernemers en maatschappelijke instellingen zijn ondersteund met energieadvies, vouchers of leningen om hun huizen of panden te verduurzamen.

Het belang van de energietransitie wordt door steeds meer Amsterdammers gezien: de steun voor de overstap naar duurzame energie is gegroeid van 78 naar 85 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.