Ads Top

Gasunie, HES International en Vopak bundelen krachten voor ontwikkeling import terminal voor waterstofdrager in de haven van Rotterdam

Gasunie, HES International (HES) en Vopak gaan samenwerken voor de ontwikkeling van een importterminal voor groene ammoniak als waterstofdrager.

De bedrijven hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Het streven is dat de terminal op de Maasvlakte, die de naam ACE Terminal zal gaan krijgen, vanaf 2026 operationeel zal zijn.

Groene waterstof wordt gezien als een essentieel onderdeel van de toekomstige duurzame energiemix. De vraag ernaar groeit vanuit de energiesector, de transportsector en de petrochemische industrie in zowel Nederland als Duitsland.

Naast de productie van groene waterstof in Nederland, zal er in Noordwest Europa ook behoefte zijn aan grootschalige import van groene waterstof om aan alle toekomstige vraag te kunnen voldoen. Groene ammoniak als waterstofdrager zal hierin een belangrijke rol spelen. Waterstof kan na verbinding met stikstof in de vorm van ammoniak eenvoudiger en veilig in grotere hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer worden omgezet naar groene waterstof. Daarnaast is groene ammoniak ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart of als grondstof voor bijvoorbeeld de productie van kunstmest.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.