Ads Top

Brabant investeert in nucleaire energie van de toekomst

Nederland staat aan de vooravond van een grote energietransitie. Om deze transitie te verbeteren en versnellen wil de provincie Noord-Brabant de kennis en kunde van het innovatief bedrijfsleven en kennisinstellingen inzetten, om uiteindelijk te leiden tot een gesmoltenzoutreactor van Nederlands ontwerp. Daarvoor start zij nu de innovatiecoalitie ‘nucleaire energie voor de toekomst’.

De innovatiecoalitie richt zich op de nieuwe (vierde generatie) kernreactoren, in het bijzonder op gesmoltenzoutreactoren (ook wel bekend als Molten Salt Reactors, MSR). Deze reactoren hebben een kern van gesmolten zout, waar naast uranium ook thorium in kan worden opgelost. Het ontwerp van deze reactoren is een stuk veiliger dan de huidige conventionele kernreactoren.

Maar investeringen in deze sector zijn niet zonder risico’s: er zijn nog uitdagingen bij dit ontwerp. Zo moet de reactorwand sterk blijven, maar heeft deze ook te maken met extreem hoge temperaturen, straling en corrosie door het zout.

De startup Thorizon heeft inmiddels een veelbelovend ontwerp voor een gesmolten zoutreactor, maar heeft nog veel werk te gaan voor ze over kunnen gaan tot de bouw van een proefopstelling. Daarom ondersteunt de provincie samen met onder andere de provincie Zeeland een groeifondsaanvraag op dit gebied. Daarnaast gaat de Brabantse Ontwikkel Maatschappij (BOM) contacten leggen met buitenlandse bedrijven om samen te werken rondom veelbelovende nieuwe ontwerpen voor reactoren, en mobiliseert de coalitie de Brabantse industrie rondom het ontwerp van Thorizon en zetten ze onderzoekstrajecten op rondom dit consortium. 

Foto: DIFFER/Bast van Overbeeke

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.