Ads Top

Vattenfall bouwt eerste drijvende zonnepark

Het eerste drijvende zonnepark van Nederland ontwikkeld door Vattenfall wordt gebouwd op het terrein van Netterden Zand en Grind in Gendringen. Eind december start Vattenfall met de bouw van het park dat een capaciteit krijgt van 1,2 Megawatt.

Grond om zonneparken te bouwen is schaars in Nederland. Een mogelijke oplossing hiervoor is het aanleggen van drijvende zonneparken in o.a. plassen die ontstaan zijn door zand- en grindwinning. Vattenfall helpt met dit initiatief de energiebehoefte te koppelen aan duurzame opwek. Een bijkomstig voordeel is dat het aanwezige water zorgt voor een natuurlijke koeling van de panelen, wat zorgt voor een hoger rendement dan wanneer zonnepanelen op land staan.

Op de locatie in Gendringen, waar Netterden al 25 jaar zand en grind wint, ligt in het water een elektrische zandzuiger, die samen met bijbehorende sorteer- en verwerkingsinstallaties jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kWh verbruikt. Door de afgravingen is een plas ontstaan waar straks een eiland met drijvende zonnepanelen zal worden gebouwd. Dat zonnepark gaat in de helft van de energiebehoefte voorzien.
“Vanuit Vattenfall hebben we de missie om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken”, zegt business development manager Ivo Iprenburg. ‘Ons gezamenlijke streven naar een duurzame toekomst heeft ons samengebracht in dit project. Bijzonder vind ik dat Netterden dit project niet zozeer gestart is vanuit een winstoogmerk, maar vanuit hun visie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Groene energie hoort daar vanzelfsprekend bij.”

Vattenfall is hoofdaannemer en begeleidt het gehele traject, Netterden doet de investering. De werkzaamheden starten eind 2019. Het zonne-eiland is naar verwachting mei 2020 operationeel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.