Ads Top

Grootste zonnepark van Nederland levert stroom

Het grootste zonnepark van Nederland, zonnepark Midden-Groningen bij Hoogezand-Sappemeer is aangesloten en -als een van de eerste parken in Nederland- direct aangesloten op het hoogspanningsnet. Chint Solar installeerde ongeveer 315.000 zonnepanelen op 117 hectare grond.

Begin volgend jaar wordt het zonnepark officieel geopend met een feestelijk moment maar het is nu al operationeel. Het zonnepark voorziet tenminste 32.000 huishoudens van duurzame stroom en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland. Het zonnepark Midden-Groningen laat zien dat de energietransitie alleen werkelijkheid wordt als alle betrokken partijen als team nauw samenwerken.

Vanaf het begin is het omliggende landschap belangrijk geweest. Diederik Apotheker (hoofd Business Development Chint Solar Nederland): “Input en actieve samenwerking van de omwonenden is van onschatbare waarde geweest. Deze lokale kennis heeft geholpen om het zonnepark goed in te passen in het bestaande landschap.”

Het zonnepark versterkt de biodiversiteit omdat vogels ongestoord kunnen broeden en insecten een plekje vinden tussen grassen en bloemen. Tussen het zonnepark en bestaande huizen is een groenstrook met bloemen en grassen gecreëerd. Een haag van 12.000 bomen, inclusief meidoorn en hulst, is gepland om het zicht op het zonnepark te verminderen. Het gras tussen en onder de panelen wordt beheerd door schapen.

De eerste plannen voor het project Midden-Groningen komen uit 2015. Het ontwikkelingsteam van Powerfield heeft destijds met de landeigenaren afgesproken om het project te ontwikkelen en begon met de voorbereiding. Chint Solar nam het project begin 2017 over van Powerfield en voltooide met succes de ontwikkelingswerkzaamheden binnen 2 jaar met zijn expertise in ontwikkeling, engineering, constructie en financiën.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.