Ads Top

Gas analyse instrument gebaseerd op slim raman spectroscopie ontwerp

TNO heeft een compleet nieuw ontwerp gemaakt voor de optische raman spectrometer. Die maakt het mogelijk gassen te analyseren met een instrument dat beduidend kleiner en goedkoper is dan de gangbare gaschromatograaf. Dat geeft een nieuwe impuls aan het produceren van schone gassen als waterstof, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie.

De sterk verbeterde technologie is door Hobré Instruments in licentie genomen. TNO werkt al jaren samen met dit innovatieve en toonaangevende bedrijf dat internationaal actief is in de markt voor proces-analyzer technologie. De belangrijkste afnemers bevinden zich in de energiesector en in de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij de licentie kan Hobré Instruments nieuwe markten aanboren zoals biogas, waterstof, ammonia en methanol productie en zijn positie in markten als gasturbine regeling en analyse van brandbare gassen versterken.

De technologie is gebaseerd op een  vinding van TNO waar octrooi op rust. Deze was aanvankelijk bedoeld voor het analyseren van vloeistoffen en vaste stoffen voor medische toepassingen maar is door TNO doorontwikkeld tot een technologie voor het zeer nauwkeurig meten van gassamenstellingen.

Dankzij het volledig vernieuwde ontwerp van de spectrometer is dit instrument voor gasanalyse in grote aantallen te produceren tegen sterk gereduceerde kosten. Hobré Instruments ziet daarvoor grote kansen in het energiedomein. Als licentiehouder zal het bedrijf de TNO technologie gebruiken in het domein van energetische gassen en de productie van waterstof.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.