Ads Top

Gasunie Wieringermeer uitgebreid voor afbouw gaswinning

Gasunie Transport Services is er in geslaagd om nog voor de jaarwisseling de installatie in Wieringermeer uit te breiden. Een megaklus, waardoor nu 80.000 kubieke meter stikstof per uur meer bijgemengd worden dan voorheen. Dankzij deze uitbreiding kan de gaswinning in Groningen met 5 miljard kuub naar beneden.

De uitbreiding is nodig om de gaswinning in Groningen versneld af te kunnen bouwen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat nam eerder dit jaar het besluit om al in 2020 de productie uit Groningen te willen verlagen naar minder dan 12 miljard kuub gas. De uitbreiding van de stikstoffaciliteit op Gasunie Wieringermeer was hiervoor wel noodzakelijk.

Op het mengstation Wieringermeer wordt stikstof bijgemengd aan hoogcalorisch gas uit de kleine velden en het buitenland. Hierdoor wordt het op dezelfde kwaliteit gemaakt als gas uit Groningen en kan het worden ontvangen door huishoudens en veel bedrijven. De capaciteit van het mengstation is nu uitgebreid van 230.000 kubieke meter per uur naar 310.000 kuub per uur. GTS produceert de stikstof niet zelf, maar koopt die in.

Volgens woordvoerder Michiel Bal van Gasunie was het een megaklus om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. “Aannemers en collega's hebben hier de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om de uitbreiding voor 1 januari af te krijgen. Hierdoor kan er komend jaar 5 miljard aan Gronings gas worden bespaard. De minister had dat al ingecalculeerd, maar het was een enorme uitdaging om het ook daadwerkelijk te realiseren. Dat het is gelukt, is een groot compliment waard aan alle betrokkenen.”

Naast deze maatregel om extra stikstof in te kunnen kopen is, werkt Gasunie ook aan de bouw van een nieuwe stikstofinstallatie nabij Zuidbroek, die de gaswinning in Groningen vanaf begin 2022 met 7 miljard kuub kan verlagen. De gasproductie in Groningen kan dan mogelijk richting nul.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.