Ads Top

Oceans of Energy installeert eerste drijvende zonnefarm-systeem op zee ter wereld

Oceans of Energy kondigt de eerste drijvers aan van het eerste zonnefarm-systeem op de Noordzee, voor de Nederlandse kust. Het offshore zonnefarm-systeem is eind november geïnstalleerd en heeft sindsdien succesvol energie opgewekt en de eerste stormen doorstaan.

Zon op zee is volgens de initiatiefnemerrs dé manier om Nederland helemaal te verduurzamen. En ook de enige manier. Zonder offshore zon kan Nederland niet 100% op duurzame energie draaien, daarvoor is niet genoeg ruimte op het land. Met alle mogelijke zon en wind op land, plus het maximum aan wind op zee, halen we nauwelijks de helft van onze energiebehoefte, zo laten studies van Oceans of Energy zien. Zon op zee kan de helft van onze totale energiebehoefte verzorgen met gebruik van slechts 5 procent van de Nederlandse Noordzee. Die 5 procent kan zelfs worden gevonden binnen de bestaande en geplande windmolenparken.

Zon op zee biedt veel voordelen. Gecombineerd ruimtegebruik met offshore wind is mogelijk, want de zonnepanelen kunnen tussen de windmolens op zee drijven. Het bevordert de natuur op verschillende wijzen door aangroei en bescherming, is de verwachting. Hier doet Oceans of Energy al jaren onderzoek naar in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook worden de installaties op de Noordzee, nu ze er liggen, uitvoerig gemonitord. Omdat de getijdenstroom het zeewater onder de drijvende platformen continu vernieuwt, is het effect van schaduwwerking op plankton te verwaarlozen. Voor wat betreft de bodem van de Noordzee, deze krijgt nu al geen zonlicht vanwege het slib in het Nederlandse zeewater.

Zon op zee biedt kansen aan de visserij doordat de drijvende installaties als beschermde vis-opgroeiplaatsen dienen en de groei van mosselen op zee en zeewier vergemakkelijken. Oceans of Energy werkt actief samen met de aquacultuur-sector aan onderzoek op dit gebied.

In 2017 sloegen zes Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven waaronder TNO, MARIN, bij wie het system succesvol is getest in Noordzee-winterstormcondities, ONE-Dyas en Oceans of Energy de handen ineen voor de ontwikkeling, bouw, testen en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Deze samenwerking werpt nu zijn vruchten af. De eerste 8,5 kW van het modulaire systeem zijn nu op de Noordzee geïnstalleerd, dit wordt de komende tijd met meer modules uitgebreid naar 50 kW voor deze eerste pilot die een jaar lang gaat proefdraaien.

Voor het project ‘Zon op Zee’ ontvangt het consortium innovatiesubsidie verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vanuit de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Oceans of Energy wil vervolgens uitbreiden naar 1MW op de Noordzee om daarna door te groeien naar 100 MW en groter.



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.