Ads Top

Provinciehuis definitief van het aardgas af

Het Drents provinciehuis maakt geen gebruik meer van aardgas. Het gasverbruik was al laag omdat het provinciehuis sinds de revitalisering van het gebouw in 2009 –2011 verwarmd wordt met een systeem van Warmte Koude Opslag (WKO).

Gedeputeerde Henk Jumelet: ‘Het provinciehuis is nu definitief afgesloten van het aardgas. Dat past in ons streven om het gebouw zo veel mogelijk te verduurzamen en daarmee een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de klimaatproblematiek. We willen daarmee ook bedrijven en inwoners van Drenthe inspireren om dergelijke maatregelen te treffen.’

Als alternatief voor verwarming met aardgas heeft de provincie destijds gekozen voor het laten installeren van een WKO-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het provinciehuis in de winter verwarmd wordt met water dat in de zomer is opgewarmd, doordat het werd gebruikt voor de koeling van het gebouw. Het warme water dat in de winter wordt ingezet als verwarmingsbron, verliest andersom zijn warmte na verloop van tijd en is in de volgende zomer weer inzetbaar als koelingsbron. Dit systeem circuleert met behulp van een warmtepomp. Het water wordt tussentijds opgeslagen in bronnen onder de grond.

Het besluit tot het verwijderen van de aardgasaansluiting komt tegelijk met de economische afschrijving van de cv-ketels. De aansluiting was de afgelopen jaren in stand gehouden om piekmomenten en verstoringen op te vangen. Voor deze incidentele gebeurtenissen zijn nu andere voorzieningen getroffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.