Ads Top

Hoe zit het met die geplande windtubine in Eeklo?

De bouw van de nieuwe windturbine aan de Huysmanhoeve in Eeklo werd al aangekondigd vlak voor de algemene vergadering van april 2018. Volgens de planning zouden de nieuwe turbine, gefinancierd met burgerkapitaal via energiecoöperaties Ecopower en Volterra, nog in de loop van dat jaar beginnen gebouwd worden. Vanaf mei 2019 zou hij groene burgerenergie beginnen produceren voor zo’n 2000 huishoudens.

In november 2018 organiseerde men de eerste buurtinfovergadering. In januari 2019 volgde een uitgebreide informatieavond georganiseerd samen met de lokale energiecoöperatie en projectpartner Volterra.

En toen viel alles stil. Constructeur Senvion die de onderdelen van de windturbine type MM100 ter plaatse moest aanleveren en ook instaan voor de montage, raakte in financiële moeilijkheden. Het project kwam even op de helling. Maar dat was buiten de medewerkers van Ecopower gerekend.

Dankzij het nodige doorzettingsvermogen een en flinke dosis vastberadenheid van verschillende Ecopower-collega's is men erin geslaagd om uit verschillende uithoeken van Europa de onderdelen rechtstreeks aan te kopen en om het transport naar Eeklo te regelen. Dat had heel wat voeten in de aarde. De gondel bevond zich in Portugal, de mast lag in Frankrijk en de wieken in Polen.

De gondel werd in november per schip naar België gebracht en gelost in de Antwerpse haven. Die is momenteel al ter plaatse op de site in Eeklo en wordt binnenkort voorzien van het nieuwe Ecopower-logo.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.