Ads Top

Uniek tankstation groene waterstof stap dichterbij

Het initiatief van Port of Den Helder, ENGIE, Damen Shipyards en diverse andere partijen om een waterstoftankstation voor maritiem en wegvervoer te ontwikkelen in de regio Den Helder is een stap dichterbij nu voor dit project DKTI-subsidie van bijna 1,4 miljoen euro is toegekend. De DKTI-Transport subsidieregeling geeft invulling aan afspraken uit het Energieakkoord (2014), het Klimaatakkoord (vanaf 2019) en de Duurzame Brandstofvisie. De subsidie is onder andere toegekend vanwege de professionele aanpak en het complexe karakter van het project. De belangrijkste redenen zijn het vervolgpotentieel en de toegevoegde waarde ten aanzien van de ontwikkeling van de waterstofeconomie doordat het project de hele keten omvat.

In het gebied van de Kooyhaven te Den Helder worden twee verschillende waterstof vulpunten gerealiseerd. Een vulpunt waar personenvoertuigen en vrachtwagens kunnen tanken en een vulpunt op de Kooyhaven langs het Noordhollandsch Kanaal waar schepen waterstof kunnen bunkeren. Het blijft echter niet bij het realiseren van een tankstation. Als onderdeel van het project gaat Damen Shipyards een waterstofschip ontwikkelen dat aan een pool van potentiële gebruikers aangeboden wordt. Onder andere de Port of Den Helder zal dit schip gaan gebruiken. Het streven is om in 2021 de keten van zonnepark, elektrolyser en tankstation volledig operationeel te hebben. Het schip op waterstofaandrijving zal naar verwachting halverwege 2020 gereed zijn.

De groene waterstof wordt niet aangevoerd, maar wordt door middel van elektrolyse op locatie geproduceerd, opgeslagen en beschikbaar gemaakt voor scheepvaart, vrachtverkeer en personenvervoer. Om de elektrolyser te voeden met groene stroom gaat ENGIE hier lokaal een zonnepark van 2,6MWp voor realiseren. De verwachte maximale capaciteit zal rond de 400kg groene waterstof liggen. Pieter Blok, Manager Duurzaamheid bij ENGIE: ”Voor succesvolle waterstofprojecten is samenwerking in de keten essentieel. Met alle expertise die de verschillende partijen op tafel brengen, ben ik ervan overtuigd dat we erin zullen slagen om van dit innovatieve station een succes te maken en de ontwikkeling van groene waterstof te versnellen.”

Het waterstoftankstation kan een belangrijke rol gaan spelen voor emissieloze scheepvaart op de Waddenzee. Het consortium verwacht dat waterstof ook voor andere initiatieven in Den Helder een interessante optie is. Zo zouden de activiteiten van serviceschepen, offshore suppliers en vervoer van personeel van en naar de offshore installaties van Den Helder zo ook verduurzaamd kunnen worden. Maar ook het verduurzamen van schepen van de Koninklijke Marine wordt door realisatie van het waterstoftankstation mogelijk gemaakt. Dit project is dan ook een belangrijke bouwsteen in de waterstof ambities van de regio, die een belangrijke pijler zijn in de onlangs gepresenteerde voorstellen voor een Regiodeal.

2 opmerkingen:

  1. 400 kg waterstof..... Dat is 30 000 km met een personen auto. Dus dit station gaat één auto laten rijden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt er eerder op dat de piekcapaciteit van de electrolyser op 400 kg per dag ligt. Met een zonnepark van 2,6 MWp en een omzettingsrendement van 70% zal de jaarproductie van waterstof in de orde van 42 ton liggen.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.