Ads Top

Waarom consumenten niet switchen

Ondanks de financiële voordelen is een groot deel van de Nederlandse huishoudens binnen de huidige woning nog nooit geswitcht van energieleverancier (50 procent). De belangrijkste reden is dat men tevreden is met de huidige energieleverancier (61 procent) of dat men de administratieve rompslomp niet ziet zitten (13%). Dit blijkt uit consumentenonderzoek van USP Marketing Consultancy.
Sinds de liberalisering van de energiemarkt mogen consumenten zelf hun energieleverancier kiezen. Van deze mogelijkheid maakt jaarlijks zo'n 13 procent van de Nederlandse huishoudens gebruik (EDSN). De oude energieleverancier wordt ingeruild voor een leverancier die op dat moment voor de consument de gunstigste voorwaarden aanbiedt. Voor velen zullen dit gunstigere tarieven zijn dan voortzetting van het bestaande contract, maar ook meer idealistische beweegredenen zoals lokaal opgewekte groene stroom, kunnen hierbij een rol spelen. Het overstappen van energieleverancier loont doorgaans de moeite, want met een paar muisklikken kan een huishouden al snel enkele honderden euro's per jaar besparen.
Ondanks deze financiële voordelen is het jaarlijkse overstappercentage dus beperkt. Sterker nog, uit dit consumentenonderzoek blijkt dat een groot deel van de huishoudens (50 procent) nog nooit is geswitcht van energieleverancier binnen de huidige woning. Nu zullen er huishoudens zijn met een contract voor meer dan een jaar, maar verreweg het grootste deel van de huishoudens kan ieder jaar boetevrij overstappen. Maar waarom zijn deze huishoudens dan nog nooit overgestapt? Voor 61 procent van deze huishoudens is de tevredenheid met de huidige leverancier de belangrijkste reden waarom men nog nooit geswitcht is. Een andere belangrijke reden om niet te switchen is de administratieve rompslomp. Voor 13 procent van de huishoudens is dit zelfs de belangrijkste reden. Toch valt die administratie doorgaans wel mee. Zo is bijna 80 procent van de huishoudens die al wel eens overstapten namelijk (zeer) tevreden over de administratieve afhandeling. De angst voor de administratieve rompslomp is dus onterecht en vormt daarmee voor veel consumenten een onnodige barrière om over te stappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.