Ads Top

Energie Made in [Arnhem] werpt zijn vruchten af

Het project Energie Made in [Arnhem] werpt zijn vruchten af. Sinds de start van dit programma in 2011 zijn inmiddels meer dan 100 organisaties uit de stad aangesloten en worden resultaten steeds meer zichtbaar. Dat is de conclusie uit de voortgangsrapportage van het project dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.
Enkele in het oog springende resultaten die zijn bereikt: de uitbreiding met 30 extra laadpalen voor elektrisch vervoer; een besluit over 3 voorkeurslocaties in Arnhem waar windmolens kunnen komen; de ingebruikname van 600 zonnepanelen bij ziekenhuis Rijnstate; de in september 2013 gehouden kinderklimaattop met o.a. de Arnhemse jeugdambassadeur voor duurzaamheid Raoul Alblas;
het uitrustten van 5 Arnhemse basisscholen met zonnepanelen en LED-verlichting; de bouw van energienotaloze woningen in Malburgen en het energieneutraal renoveren van woningen door Arnhemse woningbouwcorporaties; de ondertekening door Arnhem van de Green Deal Smart Cities met minister Henk Kamp.
Wethouder Margreet van Gastel: “De aanpak van Energie Made in [Arnhem] heeft geleid tot een krachtige beweging in de stad, waarvan steeds meer resultaten zichtbaar zijn. Er zijn inmiddels 100 convenantpartners die samen werken aan bijna 200 projecten. De samenwerking en energie die is ontstaan is daadwerkelijk voelbaar in onze stad, maar zeker ook daarbuiten. Dat is een compliment waard aan alle partners.”
De doelstelling van Energie made in [Arnhem] is drieledig: 3 procent energiebesparing per jaar, 7 procent toename van duurzaam opgewekte energie en Arnhem ontwikkelen tot een toonaangevend energiecluster.
De doelstelling 3 procent energiebesparing per jaar wordt nog niet gehaald. Er is een intensivering van de acties nodig om het percentage te vergroten. Het energieverbruik van de totale stad is in 2013 nog steeds circa 4 procent hoger dan het ijkjaar 2009. Arnhem is een stad waarvan het aantal inwoners groeit en het aantal woningen toeneemt. Als de groei harder gaat dan de besparing op energie, zal het totale verbruik stijgen. Ondanks deze groei is het totale energieverbruik bij particulieren met circa 5 procent afgenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.