Ads Top

Aandacht voor gevaar koolmonoxide

Een slecht onderhouden cv-ketel en te weinig ventilatie kan groot gevaar opleveren: koolmonoxidevergiftiging. Nog ieder jaar overlijden er mensen door, tussen 2007 en 2011 gemiddeld elf per jaar. Een Facebookpagina moet mensen bewust maken van dit gevaar.
Koolmonoxide is een giftig gas dat ontstaat als aardgas of hout niet volledig verbrand omdat er te weinig zuurstof is. Koolmonoxide noemen we ook wel een ‘sluipmoordenaar’. Je proeft en ruikt het gas namelijk niet. En omdat je bloed het veel sneller opneemt dan zuurstof raak je vrij snel bewusteloos.
Een speciale melder kan waarschuwen voor koolmonoxide, net zoals een rookmelder dat doet. Maar nog lang niet ieder huishouden heeft zo’n melder geïnstalleerd. Reden voor een vader die zijn dochter aan koolmonoxidevergiftiging verloor, hierover een Facebookpagina te starten. ‘Wij vinden dat er jaarlijks teveel mensen overlijden aan de gevolgen van koolmonoxide en dat hier veel te weinig aan wordt gedaan’. Met de Facebookpagina wil hij aandacht vragen voor de gevaren.
Ook de overheid en enkele branche- en belangenverenigingen, waaronder Vereniging Eigen Huis, Aedes en de Consumentenbond, buigen zich over het onderwerp. Samen ontwikkelen zij het zogeheten CV-keur: een vrijwillige keuring van de cv-ketel waarbij aandacht is voor duurzaamheid en comfort, maar ook voor veiligheid. Hiermee sluiten ze aan bij een Europese richtlijn. Veiligheid is daarbij een extra aanvulling. Doel is dat het ‘keurmerk’ vanaf 1 januari 2015 volledig functioneert.
Het Verbond is, vanuit de commissie Brand, betrokken bij CV-keur. Naast het primaire doel van het keurmerk – het vergroten van de energiezuinigheid – draagt periodieke keuring van cv-installaties immers bij aan het vergroten van de (brand)veiligheid. Het helpt zo brandschade voorkomen. Dat het CV-keur ook bijdraagt aan het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, kan het Verbond uiteraard van harte onderschrijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.